NOVO IZDANJE I PROMOCIJA U KNJIŽARI VAL

Predstavljanje knjige "Židovi u Rijeci i liburnijskoj Istri" 20. ožujka

Knjiga dr. Sanje Simper „Židovi u Rijeci i liburnijskoj Istri u svjetlu fašističkog antisemitizma (1938. – 1943.)“, bit će predstavljena u Knjižari Val 20. ožujka 2019. s početkom u 19 sati. Uz autoricu na predstavljanju knjige sudjeluje prof. dr.sc. Budislav Vukas s Pravnog fakulteta u Rijeci.

Knjiga je pionirski rad na ovu temu u hrvatskoj historiografiji, nastala je na temelju doktorata iz 2012., koji je proširen i dopunjen novim saznanjima iz arhivske građe, novinskih tekstova i recentne literature. Posebni dodatak knjige čini poglavlje „Sramotni zakoni — protužidovski zakoni u Italiji i Njemačkoj”, u kojem autorica usporednom analizom fašističke i nacističke protužidovske zakonodavne prakse izvodi nepobitan zaključak o suodgovornosti fašističkog režima za stradavanje Židova na području tadašnje Italije.

Autorica donosi zanimljive i do sada nepoznate podatke o povijesti Židova u Rijeci i liburnijskoj Istri uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Izlazak ove knjige koncem 2018. osobito je značajan jer se u toj godini navršava 80 godina od proglašenja fašističkih zakona protiv Židova (1938. – 2018.). Vrijednost joj daje i činjenica da se u Hrvatskoj dosad najčešće pisalo o progonima na teritoriju bivše Nezavisne Države Hrvatske, a vrlo rijetko o progonima u Istri i Dalmaciji pod fašističkom Italijom, te na rubnom prostoru Kraljevine Italije, u Kvarnerskoj pokrajini, osobito tadašnjoj Rijeci i Opatiji.